Web Analytics

Wat is SEO en wat heb je ervoor nodig?

SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: zoekmachine-optimalisatie.

Hieruit kun je concluderen dat SEO-copywriting het volgende is:

SEO-copywriting: het schrijven van voor zoekmachines geoptimaliseerde wervende webteksten (die een lezer overhalen om iets te doen).

Vooral het eerste deel van de definitie is belangrijk. De webteksten die de SEO-copywriter schrijft, moeten geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines: SEO-teksten. Maar wat betekent dat precies?

SEO-copywriting in optima forma: de gebruiker zoekt, de zoekmachine vindt (bron: Google)

Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat een zoekmachine (zoals Google, Bing en Yahoo) weet waar jouw tekst over gaat. Daarna kan de zoekmachine verkeer in de vorm van echte bezoekers naar je website doorsturen.

Waarom is SEO-copywriting belangrijk?

Als je het goed doet, draagt SEO-copywriting bij aan de bekendheid van je merk, je producten of diensten. Je plek in de zoekmachines verbetert, waardoor je bedrijf zichtbaarder wordt. Dat is belangrijk omdat hogere posities meer aandacht en klikken genereren en zo meer bezoekers en omzet opleveren.

Goede SEO-copywriting is ook ‘gewoon goede copywriting’ en komt daarmee tegemoet aan de behoeften en wensen van je doelgroep en verbetert de gebruiksvriendelijkheid van je website en het imago van je merk. Hoge posities in zoekmachines dragen bij aan het vertrouwen dat mensen in jouw merk zullen stellen.

Ofwel: goede SEO-copywriting = direct meer resultaat voor jouw online merk.

Zo help je de lezer én de zoekmachine

Hoe zorg je ervoor dat een zoekmachine weet waar jouw tekst over gaat? Eigenlijk op dezelfde manier als dat je ervoor zorgt dat een menselijke lezer weet waar jouw tekst over gaat:

  • Je zorgt ervoor dat je in heldere taal en in korte en begrijpelijke alinea’s schrijft.
  • Je structureert je tekst aan de hand van een kop, subkoppen, opsommingen, een conclusie.
  • En je vermeldt natuurlijk het trefwoord (het zoekwoord of de zoekwoorden) in de verschillende elementen van de tekststructuur.

Een goede SEO-copywriter overdrijft niet bij het maken van SEO-teksten, maar gebruikt ook synoniemen van de zoekwoorden en andere vormen zoals meervouden of verbuigingen. Hij weet dat hij in de eerste plaats een aantrekkelijke en prettig leesbare tekst moet schrijven.

Moderne SEO-copywriting draait helemaal om het maken van waardevolle en aantrekkelijke content die mensen willen delen en waarnaar ze willen linken, zodat de autoriteit en de betrouwbaarheid van je website omhoog gaan en de pagina’s die je wilt laten ranken hoger scoren in Google.

Maar voordat je aan het schrijven van SEO-teksten toekomt, is daar eerst het belangrijkste aspect van SEO-copywriting en dat is zoekwoordonderzoek.

KWFinder is een mooie tool om kansrijke zoekwoorden te vinden
KWFinder is een mooie tool om kansrijke zoekwoorden te vinden (bron: KWFinder)

Zoekwoordonderzoek

Een SEO-copywriter begint zijn werk niet zonder gedegen zoekwoordonderzoek (daar komen we straks uitgebreid op terug).

Uit zo’n onderzoek leidt hij namelijk af of mensen zoeken op ‘afwasmachines’ of ‘vaatwassers’, op ‘tekstschrijvers’ of op ‘copywriters’. Hij kiest voor de zoekwoorden waar een leuk zoekvolume op zit, maar waar nog wel op te concurreren valt.

Bij SEO-copywriting kan het dus zo zijn dat je juist niet kiest voor het woord of de woorden waar het vaakst op gezocht wordt, maar voor de term waarmee je de concurrentie kunt verslaan en zelf hoog in Google kunt komen. Dat is een must als je website (nog) niet de autoriteit heeft om concurrenten te verslaan. Je moet dan van onderaf beginnen en met goede content een goede naam opbouwen. Inderdaad, dat is vaak een langdurig proces.

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan met SEO?

Behalve een laptop en een internetverbinding eigenlijk vrij weinig. Zeker niet als je net begint met SEO. Dan heb je genoeg aan de gratis tools die onder andere Google gratis ter beschikking stelt.

Later in deze cursus geef ik je tips voor tools die ik zelf gebruik. Sommige tools zijn betaalde tools, andere kun je gratis gebruiken.

Het spreekt voor zich dat de betaalde tools meestal de betere oplossingen bieden, maar met de gratis tools kom je vaak al een heel eind. Zeker als je net begint met SEO.