Web Analytics

Content

Content is een van de pijlers van SEO. En dit is het onderdeel waar jij – als tekstschrijver – het meeste invloed op hebt.

Als je ervoor zorgt dat de technische basis van je website in orde is, ga je werken aan de content. Naarmate je meer en betere content op je website hebt staan, kun je ook werken aan de verbetering van de autoriteit van je website.

Maar eerst gaan we het hebben over content. Want een website zonder content is geen website.

Wat bedoelen we met content?

Onder ‘content’ of – gewoon in het Nederlands – ‘inhoud’ verstaan we alle informatie op je website. Die informatie kan verschillende vormen hebben:

  • tekst
  • video
  • afbeeldingen
  • schema’s en grafieken
  • audio

Content is dus meer dan alleen tekst. Hoewel tekst een zeer belangrijk onderdeel is van content (omdat mensen zich over het algemeen het meest door het woord laten overtuigen), heb je andere vormen van content nodig om jouw website in de zoekresultaten te laten verschijnen.

Content op je eigen website is de factor die je het gemakkelijkst kunt beïnvloeden als je met SEO aan de slag gaat. We noemen het maken en verbeteren van content op je eigen website ook wel on-page SEO.

Waar moet content aan voldoen?

In les 2 ga je leren hoe je de allerbeste content voor jouw website gaat maken. Want dat is wat je wilt: bezoekers naar je website halen omdat jij de beste content hebt gemaakt voor het onderwerp waarin ze geïnteresseerd zijn.

Het is belangrijk om te beseffen dat jouw content een probleem voor je gebruikers op moet lossen. Daarvoor moet jouw content:

  • Relevant zijn
  • Waardevol zijn
  • Leesbaar zijn

Relevante content

Je maakt natuurlijk niet zomaar content. De content die je maakt moet passen bij het onderwerp van je blog of bij de branche van je bedrijf. Heb je een website in kinderkleertjes, dan schrijf je waarschijnlijk geen artikelen over het kopen van tweedehands auto’s. Maar heb je wel artikelen over baby- en kindermaten en trendy kinderkleding voor het nieuwe seizoen.

Vraag je daarom bij elke nieuwe pagina die je aan je website toevoegt af: hoe sluit deze content aan bij de rest van de content? En sluit de informatie die ik geef aan op de zoekintentie van de gebruiker.

Welke zoekintenties kunnen gebruikers dan hebben? Die komen in het algemeen neer op 4 verschillende mogelijkheden:

  1. Informationeel: op zoek naar informatie: hoe, wat, waarom (bijvoorbeeld: hoe maak je een e-book?)
  2. Navigationeel: zoeken naar de merk- of productnaam (Doyoucopy, Media Markt, Action, Gmail)
  3. Commercieel: welke moet je kopen? (beste SEO-tekstschrijver, mooiste campings in Toscane).
  4. Transactioneel/gericht op kopen: ‘kopen’ of ‘bestellen’ toegevoegd aan de zoekopdracht.

Als het goed is kun je met elk nieuw artikel ook weer links leggen naar andere waardevolle content op je website.

Waardevolle content

Waar het een aantal jaren geleden nog mogelijk was om met een flutartikel doorspekt met zoekwoorden te ranken in Google, is dat nu bijna onmogelijk geworden. Gelukkig maar. Want een internet vol met flutartikelen die ook nog eens hoog in Google staan, dat wil eigenlijk niemand.

Steeds meer focus is komen te liggen op de kwaliteit van de content. Zoek maar eens even op een specifieke onderwerp, zoals een hobby van je. De kans is groot dat er een top 10 op de resultatenpagina van Google of Bing staat met relevante website met content van goede kwaliteit.

Dit betekent wel dat het voor jou een stuk lastiger is geworden om met jouw artikel/pagina/website in Google (of Bing) te ranken.

Wat precies waardevolle content is hangt helemaal af van de zoekintentie van de gebruiker. Soms is het een online cursus, soms een webshop met het product dat je wilt kopen, soms zijn het de beste bezienswaardigheden op je vakantiebestemming.

Leesbare content

‘Leesbaar’ moet je breed zien. De content moet in het algemeen prettig te consumeren zijn. Ook hierbij hangt de vorm af van de zoekintentie. Mensen die naar bezienswaardigheden op hun vakantiebestemming zoeken vinden het dan over het algemeen fijn om foto’s te zien en korte tips te lezen.

Mensen die naar ervaringen met een bepaald apparaat op zoek zijn lezen graag recensies. En als je wilt weten hoe een nieuw model auto eruitziet kijk je graag een YouTube-filmpje.

Natuurlijk kun je voor veel zoekopdrachten ook verschillende vormen van informatie gebruiken. Dat is zelfs slim. Want de ene mens leest liever wat achtergrondinformatie, de andere kijkt liever naar plaatjes en weer een ander zoekt alleen een samenvatting van de pluspunten en minpunten.

In het algemeen kun je zeggen dat ‘leesbare content’ afwisselende content is. Zorg ervoor dat je geen groot tekstblok op je website hebt staan, maar maak korte alinea’s waar je koppen boven zet. Voeg waar relevant en verduidelijkend een schema, diagram of foto toe.

Zijn er eigenschappen aan jouw product of dienst die in een video het beste tot hun recht komen? Doe dat dan.

Bedenk je steeds: hoe kan ik deze informatie zo helder en zo duidelijk mogelijk maken voor degenen die ernaar op zoek zijn?