Web Analytics

Belangrijke begrippen in copywriting

Wat zijn de belangrijkste begrippen waar je als copywriter mee te maken krijgt? Ik som ze hier voor je op.

Doelgroep

Dit is waar je het allemaal voor doet. Jouw doelgroep. Het is belangrijk dat je weet uit welke mensen je doelgroep bestaat. Wat voor kennis hebben ze? Zijn ze ingevoerd in waar je het over wilt hebben of juist niet? Voorkom dat je als doelgroep ‘iedereen’ kiest. Zo krijgt jouw project nooit focus. Houd de doelgroep in het hoofd als je begint met schrijven.

Boodschap

De boodschap is datgene wat je over wilt brengen. Wil je jouw doelgroep iets leren? Moeten ze iets kopen omdat het hun leven gemakkelijker maakt?

Missie en visie

De definities van missie en visie worden nog weleens verwart. Ik houd zelf de volgende aan: een missie is datgene waarvoor je bedrijf is opgericht. Het vertelt iets over het bedrijf in het hier en nu. En dat is niet alleen om geld te verdienen. Denk in plaats daarvan aan de frustratie (het is vaak gebaseerd op frustratie) die je ervoer toen je jouw bedrijf oprichtte. Of vraag je klant naar de beweegredenen om te beginnen met zijn bedrijf. Dit is de missie van Google:

To organize the world’s information and make it universally accessible and useful.

Wat is dan visie? Dat is het vergezicht voor het bedrijf. Het ultieme doel waarnaar je als bedrijf streeft. Of waar je klant naar streeft. Een doel dat misschien wel nooit bereikt zal worden, maar dat maakt niet uit zolang het iets geeft om naar te streven. Zo is de visie van Google:

To provide access to the world’s information in one click.

Je ziet dat een visie en een missie helemaal niet lang hoeven te zijn. De sterkste missies en visies zijn juist kort geformuleerd.

USP’s

Een bekende marketingterm die staat voor Unique Selling Proposition. Dit zijn dus de unieke verkoopargumenten die je product of dienst onderscheiden van die van de concurrentie. Het is belangrijk om te weten wat jouw aanbod beter maakt dan dat van de concurrentie, zodat je daar in je communicatie op kunt focussen.

USP’s worden ook wel UBR’s genoemd: Unique Buying Reasons. Dit om de klant centraal te stellen in plaats van je product of dienst. Maar het resultaat is hetzelfde. Je moet weten waarom ze juist jouw producten of diensten moeten hebben in plaats van die van je concurrent.

Producteigenschappen

De producteigenschappen zijn de dingen waar je trots op bent. Een mooi design, technisch hoogstaand, met bepaalde bijzonder eigenschappen. Het ligt voor de hand dat je de producteigenschappen van de daken wilt schreeuwen. Maar wacht daar toch maar even mee. Want zeggen die eigenschappen jouw doelgroep wel iets? Het kan beter zijn om in productvoordelen te spreken.

Productvoordelen

Door het over productvoordelen te hebben verplaats je je in jouw klanten. Je vertelt wat je producten te bieden hebben. Daaraan liggen de producteigenschappen natuurlijk ten grondslag.

Propositie

Conceptontwikkeling

Aanbod

Call-to-action